Få en perfekt selvbruning uten skjolder

Inneholder annonselenker

Ettersom vi har fått en liten forsmak på sommeren med finvær og deilige temperaturer, tenkte jeg det kunne passe fint å dele mine beste tips til å få en perfekt selvbruning.

Det samme scenarioet skjer hver vår: Finværet kommer litt for brått på og plutselig finner du deg selv liggende langflat inne i klesskapet. Desperat leter du etter noe lett å ha på deg og som forhåpentligvis ikke har krympet over vinteren. Etter mye om og men, finner du endelig et passende antrekk og ser deg sånn nogen lunde fornøyd i speilet. Og det er da du skvetter til. De blåhvite leggene som nesten kunne gjort deg snøblind lyser så sterkt at du heller får lyst til å ta på deg buksene igjen.

Tro meg, jeg vet akkurat hvordan det er. Og akkurat derfor har jeg laget denne selvbrunings-guiden til deg. Etter utallige selvbruningskriser de siste ti årene, vet jeg akkurat hvordan man skal unngå tabbene og få et best mulig resultat. Her har jeg samlet alt du trenger å vite for å få et perfekt selvbruningsresultat hjemme. Håper du liker guiden!

Få en perfekt selvbruning hjemme!

Krem, mousse eller spray?

Det finnes mange forskjellige selvbrunere på markedet, så det kan være greit å være bevist på hva slags konsistens man skal se etter. Ønsker du en krem, mousse eller spray? Selv er jeg stor fan av mousse, da den trekker fort inn i huden. Ulempen er at man må jobbe raskt for å få produktet jevnt fordelt før det tørker. Er man litt fersk når det kommer til selvbruning, pleier jeg som regel å anbefale en krem, slik at man har bedre tid til å jobbe produktet inn i huden. En spray kan for mange være enkelt og effektivt, men for meg blir det bare søl og sløsing av produkt. I bunn og grunn kommer det vel egentlig til smak og behag.

St.Tropez Tan MistClarins Self Tanning LotionSt.Tropez Tanning Mousse

Hva slags brunfarge ønsker du?

Det kan også være greit å tenke gjennom hva slags brunfarge man ønsker. Er du naturlig lys i huden og velger den mørkeste selvbruningen, er sjansen større for at eventuelle skjolder blir mer synlig. Det finnes blant annet bodylotioner med selvbruning, slik at man gradvis kan bygge opp en naturlig brunfarge. Dette er å anbefale hvis du er veldig usikker til selvbruning, da det skal mye til for at det går galt. Ønsker du derimot en mørk og intens brunfarge, er det kjedelig å bruke mye tid på å bygge opp fargen over flere dager. Kostbart, ikke minst! Hvis jeg skal bruke en mørk selvbruner, er jeg ekstra nøye med å følge stegene under for å få et perfekt resultat. Jo mer intens, jo lettere vises skjoldene.

Vita Liberata Gradual Self TanClarins Golden Glow BoosterSt.Tropez Express Tan

Forbered huden før du påfører selvbruning

For å få en perfekt selvbruning er det lurt å gjøre noen forberedelser før man påfører selvbruningen. Jeg har selv vært litt overivrig etter å bli fortest mulig brun, men resultatet blir alltid mye bedre når jeg bruker litt tid på forberedelsene. Ikke minst så varer også brunfargen mye lengre!

Skrubb

Regel nummer én når det kommer til å få en perfekt selvbruning er skrubb. Vær nøye med å fjerne alt av døde hudceller og evt gammel selvbruning. Ved å gjøre dette vil brunfargen vare lengre og resultatet bedre. Hva slags skrubb man bruker er opp til hver enkelt, men sørg for at den virkelig tar godt. En mild skrubb som nesten bare glir av huden, gjør nok ikke jobben. Personlig liker jeg best en skikkelig grov skrubb som jeg jobber godt inn i huden. Bruker du en skrubb med olje i seg, bør du være nøye med å skylle bort oljen. Olje kan nemlig føre til at selvbruningen skiller seg og legger seg ujevnt.

Skin Camilla Pihl Body ScrubRituals SukkerskrubbSkrubb hansker

Barbering

Da jeg begynte med selvbruning, skjønte jeg ikke hvorfor jeg alltid fikk brune/sorte prikker på beina. Uansett hvor godt jeg skrubbet på forhånd, ble det alltid prikkete. Det jeg ikke hadde tenkt på, var at jeg måtte barbere beina i tillegg. Når man smører selvbruning på ubarberte bein, fester selvbruningen seg på hårene. Fargen vil etterhvert skli av hårene og feste seg på huden. Man får da et ekstra lag selvbruning på disse områdene, som blir ekstra brune. Ved å barbere beina, unngår man dette. MEN! Ikke barber leggene samme dag du skal påføre selvbruningen. Da vil selvbruningen legge seg i de åpne porene og du vil igjen få sorte prikker på leggene. Ta barberingen en eller to dager i forveien i stedet.

Fukt

Etter skrubb og barbering, trenger huden fuktighet. Er man dårlig til å fukte huden etter hver dusj eller har knusktørr vinterhud, pleier jeg å anbefale dypfukting. Smør inn hele kroppen med en fet og rik krem og la den trekke inn over natten før man påfører selvbruningen. Er fuktnivået i huden helt greit, holder det å påføre bodylotion på de tørreste områdene som albuer, håndledd, knær og evt andre tørre områder. Hvis man bruker en selvbruner med bodylotion og selvbruner i ett, kan man se bort fra dette punktet da huden får fuktighet fra bodylotionen.

Påføring

En perfekt selvbruning er også avhengig av hvordan du påfører produktet. Dette kommer også litt an på hva slags konsistens selbruningen har. Krem er lett å smøre utover med hendene, hvis man ønsker det. Husk bare å vask hendene godt når du er ferdig! Til mousse anbefaler jeg heller å bruke selvbruningsvott (en slags grytevott man bruker til å smøre inn kroppen). Ettersom moussen tørker såppas kjapt, vil man ikke rekke å vaske hendene før fargen har trukket seg inn i huden. På hendene, føttene og ansiktet bruker jeg ofte en fluffy sminkekost, eller resterende selvbruning fra selvbruningsvotten til å buffe selvbruningen inn i huden.

Etter man har påført selvbruning

Ventetid

Hvor lang tid selvbruningen bruker før fargen er ferdig utviklet, er forskjellig fra produkt til produkt. Det finnes for eksempel hurtigvirkende selvbrunere som man vasker av etter en time. Til «vanlige» selvbrunere er min hovedregel er å vente ca 8 timer. I løpet av disse åtte timene bør du holde deg unna vann og aktiviteter som gjør at man svetter, da dette kan føre til skjolder. Hendene og føttene er ofte tørrere og trekker til seg mer selvbruning enn resten av kroppen. Derfor pleier jeg ofte å vaske hendene eller tørke de med en klut ca to timer etter påføring. Hvis jeg påfører selvbruningen på kvelden pleier jeg sove med en heldekkende pysj, slik at ikke noen kroppsdeler ligger tett sammen og danner svette.

Dusj

Etter at det har gått åtte timer, kan en dusj være godt. Man får vasket bort lukt og eventuell overflødig farge-guide. Det er etter at man har dusjet at man kan se den endelige fargen og om det har blitt noen skjolder. For at selvbruningen skal holde lengst mulig, kan det etter noen dager være fint å smøre inn armer og ben med en bodylotion som inneholder gradvis selvbruning.

Skjolder

Hvis det mot all formodning skulle bli noen skjolder, selv om du har fulgt hvert eneste steg i denne guiden, finnes det heldigvis noen tips til. Ved å skrubbe litt olivenolje og sukker på skjoldene, vil de forsvinne. Det samme gjelder hvis man blander vaskepulver og litt vann. Dette har jeg gjort noen ganger inni håndflatene mine, da jeg har en tendens til å glemme å vaske hendene grundig nok. Ha bare i bakhodet at dette vil fjerne all brunfargen, så skrubb bare der du ikke ønsker å ha selvbruning.

Del

Inneholder annonselenker

3 Kommentarer

 1. 31. mai 2016 / 12:57

  For en fin guide på hvordan få best mulig resultat med selvbruning. Denne skal jeg jammen se på om jeg prøver noe sånt 😀

  • 31. mai 2016 / 20:21

   Hei Henriette Celin! Så utrolig bra at du likte guiden 🙂 Du får evt si om den funket hvis du prøver tipsene.
   Klem <3